Contact

AVG Quick Start

Ondernemerschap

In oktober 2018 lanceerde Ynbusiness haar initiatief om Friese MKB’ers in 1 dag zover mogelijk door de AVG heen te helpen. ‘En blijkbaar voelde het MKB de noodzaak om actie te ondernemen, want in slechts enkele dagen waren de 50 plekken die we beschikbaar hadden, gevuld.” zegt Dennis Carton van Ynbusiness. “Het is echt geweldig om te zien dat een idee, dat bij ons is ontstaan, zo’n grote vraag in de markt heeft losgemaakt waardoor we zo snel vol zaten.”

Studenten vliegen het bedrijfsleven in

De ondernemers die een plekje konden bemachtigen in deze campagne werden op hun wenken bediend. Zij kregen een AVG-team 1 dag op bezoek; een team van 3 studenten uit verschillende disciplines, die de MKB-ondernemer met een stukje maatwerk zouden ontzorgen. Op het bedrijf werd in beeld gebracht welke persoonsgegevens er in het bedrijf rondgaan, hoe er mee om wordt gegaan en wat mag/moet worden bewaard. Met standaard datalekkenprotocols, privacystatements, verwerkersovereenkomsten en het (indien mogelijk) direct beveiligen van pc en telefoon, etc. hielp het AVG-team ondernemers direct om de eerste stap te zetten. Die toolkit werd inhoudelijk vooraf geverifieerd door de juristen van NHL Stenden en de meeste zaken werden direct geïmplementeerd. Tot slot liet het team een overzicht achter van wat er daarna nog moest gebeuren om alles op orde te hebben. De studenten werden begeleid en getraind door docenten van NHL Stenden en Friese Poort en Yspeert Advocaten uit Drachten, een ervaren Friese partij in privacywetgeving.

Hoog gewaardeerd om houding en praktische insteek

De ondernemers waren onder de indruk van het kennisniveau van de studenten over de AVG en hebben de inzet van de studenten gemiddeld met een 9+ beoordeeld. De praktische insteek van de AVG Quick Start waardeerden zij gemiddeld met een 9.

Restaurant Binnen raakte met haar reactie precies datgene waarom Ynbusiness dit voor ondernemers wilde doen: “Super dat Ynbusiness dit zo samen met studenten in Friesland oppakt voor de bedrijven. Dit scheelt mij enorm veel uitzoekwerk!” Anker Stuy was erg positief over de houding van de studenten: “We hebben het bezoek en de aanpak als zeer prettig ervaren. Studenten waren gemotiveerd, goed voorbereid, uitermate beleefd en hebben zeer goed werk afgeleverd.” Leefstijl Lokaal vond het een waardevolle dag die oprechte complimenten waard zijn: “Een leuke groep studenten, die super enthousiast en netjes hun werk hebben gedaan.” Het WTC Leeuwarden deed er nog een schepje bovenop: “Mooi hoe jullie dit hebben aangepakt. Jullie presenteren je op een professionele manier. Nooit heb ik het gevoel gehad met studenten te maken te hebben.”

‘I love it when a plan comes together.’

Met de vele positieve reacties van de ondernemers, kunnen we dat zeker ook zeggen over het AVG-traject. Het traject is gezamenlijk afgesloten met een seminar, waarin de betrokken partijen (NHL Stenden, Friese Poort, Yspeert en Ynbusiness) met deelnemers en studenten terugkeken op het traject. Vervolgens verrasten de studenten de aanwezigen door te laten zien hoe makkelijk je hacker kunt worden en waarom alertheid gewenst is bij gebruik van QR-codes. Brenno de Winter, onderzoeksjournalist en kraker van de gewraakte OV-kaart in 2011, zette in een pleidooi van een uur het nut van hackers en waakhonden neer. Het seminar werd gefinancierd uit de vrijwillige donaties van ondernemers.

Vervolgstappen

Zowel de deelnemers als de coördinerende partijen waren erg enthousiast over het project. Samenwerken werkt! Bij ROC Friese Poort is het initiatief Cyber@Work opgericht. Door samenwerking hopen zij meer digitaal bewustzijn te creëren bij studenten en ondernemers. Daarnaast wordt er gewerkt aan een programma dat digitale weerbaarheid in het noorden onder de aandacht brengt. Dit initiatief zit nog in de opstartfase.

Heeft u een specifieke vraag?

Vraag het vrijblijvend
aan een sectorspecialist

Vraag het ons
Meer Sterke staaltjes