Contact

Ondernemen in crisistijd

Om ondernemers te inspireren en vooral om te laten zien dat je door moet pakken in deze bijzondere periode, verzamelen wij op deze pagina de tips uit het werkveld en aansprekende voorbeelden van koersverleggende Friese ondernemers. Zij hebben, gedreven door deze veranderlijke periode, nieuwe businessmodellen gerealiseerd die inkomsten genereren, door andere markten aan te boren of nieuwe producten/diensten te ontwikkelen.

Tip: Bent u ondernemer in de horeca en toerismesector? Kijk dan ook eens op de site van Merk Fryslân.

Wilt u ook anderen inspireren met uw vernieuwde businessmodel? Kent u een voorbeeld dat hier goed tussen zal passen? Meld het bij ons via info@ynbusiness.nl en inspireer anderen!

#innovatie #onderdrukwordtallesvloeibaar

Hulp en inspiratie

Organiseren

 • Vorm een team van eigen en externe experts die je kunnen helpen bij vraagstukken over operationele zaken, contracten, personeelszaken en financiën;
 • Introduceer dagstarts met dit team met een duidelijke agenda;
 • Maak kleinere, vaste ploegen en werk waar mogelijk in verschillende shifts om besmetting te beperken;
 • Stel een lijst op wie wie vervangt bij uitval;
 • Geef je mensen voldoende ruimte om problemen zelf op te lossen;
 • Hang de RIVM-maatregelen op de werkvloer;
 • Maak protocollen (hygiëne, afstand, etc);
 • Maak een schoonmaakschema voor deurklinken, toetsenborden, etc.

Markt

 • Organiseer (tele-)brainstormsessies om nieuwe business te bedenken;
 • Maak een noodplanning met meerdere scenario’s zoals een lockdown;
 • Aanvalsplan maken voor ná Corona;
 • Online blijven acteren.

Financieel

 • Onderzoek de contractuele afspraken over factureren en niet kunnen of mogen leveren van goederen en diensten;
 • Onderzoek of je een kredietverzekering kan afsluiten;
 • Bepaal je betaaltermijn naar je toeleveranciers en communiceer dit;
 • Extra inzet op debiteurenbeheer;
 • Liquiditeitsbegroting maken;
 • Klanten vragen om vooruitbetaling met bonus;
 • Check aankomende investeringen (bedrag, voorwaarden, planning en noodzaak) en beoordeel of ze uitgesteld of vervroegd moeten worden;
 • Verzoek uitstel huur/servicekosten etc;
 • Sponsoring, advertenties en reclame heroverwegen.

Personeel

 • Breng de einddatum van iedereen met een tijdelijk contract in beeld;
 • Maak personeelsdossiers (eindelijk) op orde.

Werkplek

 • Moeten werkplekken aangepast worden? Bouwend Nederland geeft tips voor kantoren, werkplekken en roosters.

Tijd over?

Showpy sanitaire unit
De behoefte aan privé sanitair op campings is de laatste tijd sterk gegroeid en om hierin te voorzien heeft een aantal Friese ondernemers een plan ontwikkeld om een mooie en redelijk geprijsde sanitaire unit te bouwen. De units zijn verkrijgbaar in twee verschillende types en worden in een fris design geproduceerd. Showpy Santana en Showpy Tulip zijn te huur voor campings die weer hun gasten willen verwelkomen. De units zijn snel te leveren, eenvoudig schoon te maken en vergen weinig onderhoud. Kijk hier voor meer informatie.
StudioZ, ruimte voor verhalen
Wat krijg je als je een evenementenburo kruist met een Grand Café in deze tijd? Juist! Een nieuw bedrijf! Het hele grand café + alle zalen omgebouwd tot playground voor creatieve videoproducties. Van kleine studio’s voor simpele webinars tot grote producties met maximaal 5 camera’s, een greenscreen van 6 meter breed en veel, heel veel decor! Kijk hier voor meer informatie.
Van ijs naar desinfectiemiddel
Een paar weken geleden maakten ze nog biologische ijsjes bij B&G Foodfactory te Surhuisterveen. Op dit moment helpen ze mee om de coronacrisis te bestrijden door het maken van desinfectie.Samen met een expert hebben ze een lijn opgezet die met toestemming van de overheid en het RIVM medische desinfectie maakt. Dit middel is officieel vrijgegeven door het CTGB als desinfectiemiddel tegen het coronavirus. Kijk hier voor meer informatie.
Simpele videoverbindingen voor instellingen
De eenzaamheid te lijf! Webish ICT en Security Products uit Franeker ondersteunt zorginstellingen bij het opzetten van simpel te gebruiken videoverbindingen met familie, hulpverleners en zorgverleners door een uitbreiding van eigen licenties en een bijdrage van leveranciers. Op deze manier kan een grote groep ouderen en mensen met een beperking toch op een simpele manier contact houden met familie en vrienden. Kijk hier voor meer informatie.
Contactloos koffie bestellen via de bestelzuil
Douwe Egberts Café Leeuwarden heeft een bestelzuil aan de buitenkant van het café neergezet, zodat klanten contactloos hun vertrouwde kopje koffie kunnen bestellen. Met een speciaal grondzeil wordt de 1,5 meter afstand aangegeven. Kijk hier voor meer informatie.
Friese bouwer bedenkt Coronahelm
Bouwbedrijf Dijkstra Draaisma ontwikkelt speciale maskers voor op bouwhelmen om besmetting met Corona tegen te gaan. Naast deze maskers hebben ze ook alle bussen voorzien van speciale plexiglasschermen, zodat er veilig samen naar projecten gereden kan worden. Kijk hier voor meer informatie.
Desinfectiepaal 2.0
De Drachtster bedrijven Post Cleaning en Rodenburg Interieurs hebben de handen ineen geslagen en de desinfectiepaal 2.0 ontworpen. De eerste exemplaren staan inmiddels bij diverse bedrijven. Kijk hier voor meer informatie.
Gratis bezorghulp met elektrische auto's
In Leeuwarden rijden sinds kort 10 elektrische bezorgauto’s met chauffeur rond die gratis ingezet worden om veilig boodschappen te doen voor de ouderen en kwetsbare mensen die thuisblijven in Leeuwarden. Een initiatief van E-Si Rides Grou en QiQi Cars. Dit project heeft als doel om te helpen, maar ze hopen op deze manier ook een stuk naamsbekendheid te genereren. Kijk hier voor meer informatie.
ICT bedrijf ontwikkelt software voor verantwoord winkelen
Het ict-bedrijf ICIT heeft software ontwikkelt met artificiële intelligentie. De software in combinatie met een slimme camera helpt winkeliers met het monitoren hoeveel klanten in de winkel zijn. Is het maximaal aantal bereikt? Dan springt het scherm op rood. Kijk hier voor meer informatie.
Electronicabedrijf bouwt mee aan beademingsapparatuur
Het elektronicabedrijf Interay Solutions in Bergum helpt mee om nieuwe noodbeademingsapparatuur te maken. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van elektronische producten, daarvoor hebben ze ook een eigen productiestraat.Het bedrijf gaat voornamelijk meehelpen bij het in elkaar zetten van de verschillende onderdelen van de beademingsmachines. Kijk hier voor meer informatie.
Creëer je ideale thuiswerkplek, Multicopy Nederland/Drachten
Creëer je ideale thuiswerkplek van geluiddempend karton. Zo kun je je ook thuis afzonderen om rustig te bellen of te skypen. De achterwand kun je laten bedrukken waardoor je een professionele of persoonlijke sfeer aan je video meetings kunt geven. Heel zakelijk met het bedrijfslogo of juist rustgevend met een mooi uitzicht als achtergrond. https://www.linkedin.com/company/multicopy-nederland/
Lokale voedseldoos, de Streekboer
De horeca ligt op zijn gat. Dat het een ramp is voor chefs en restauranthouders is duidelijk. Minder zichtbaar zijn de lokale producenten die veelal voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. In de voedseldoos zitten producten van boeren uit Noord-Nederland. Het is een kraakverse no-waste box. Dit betekent dat er producten van boeren inzitten die anders verspild zouden worden omdat de reguliere afzetkanalen – veelal horeca – vanwege de Corona-crisis gesloten zijn. https://destreekboer.nl/voedseldoos/

Wilt u sparren met één van onze specialisten over een idee dat u heeft om uw koers te verleggen? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Kijk hier voor hun directe contactgegevens. U kunt ons ook bellen via 058 7600500 of mailen op info@ynbusiness.nl.

Dit overzicht is gemaakt voor (MKB)ondernemers in Friesland. Ondanks dat dit zorgvuldig is opgesteld en er gebruik gemaakt is van officiële bronnen kunnen hier geen rechten aan ontleend worden.