Contact

Exporteren doe je er niet even bij

Wessel de Vries, ervaren exportspecialist bij Ynbusiness, heeft gewerkt aan een handleiding met veelal praktische vraagstukken die de revue passeren bij internationaal ondernemen. Inmiddels getoetst bij ervaren ondernemers én verrijkt met een (Ynbusiness)netwerk dat de ondernemer verder kan helpen. Tijd om hem eens te ondervragen…

Internationaal Ondernemen Index: weg met de blinde vlek!

De ‘Internationaal Ondernemen Index’ van Ynbusiness vormt een uitgebreid overzicht dat Wessel in samenwerking met ervaren ondernemers uit de provincie heeft opgesteld. Hiermee kan Ynbusiness ondernemers, die hun eerste internationale stappen zetten of die bestaande internationale business verder willen ontwikkelen, helpen om niets over het hoofd te zien.

Wessel: “Iedereen heeft een blinde vlek en sommigen onderschatten ook nog eens de impact van internationaliseren. Exporteren doe je er niet even bij. Een goede voorbereiding geeft gemak bij de daadwerkelijke uitvoering en verhoogt de kans op succes. Welke kennis en cultuur heb je nodig om naar land X te exporteren? Voorziet je product in een behoefte in het land waarop je je richt? Heb je voldoende middelen om ook daadwerkelijk die eerste stappen te zetten? En zo niet, wat is er dan nog nodig en wie kan daarbij helpen?”

“Gelijk met de ‘Internationaal Ondernemen Index’, ben ik begin dit jaar begonnen met het in kaart brengen van ondernemers, instellingen, organisaties, verenigingen, subsidieregelingen en veel andere zaken, die de ondernemer een stap verder op weg kunnen helpen. Inmiddels is dit een uitgebreid overzicht van regelingen en ‘doorverwijspartijen’ op het gebied van internationaal ondernemen.”

Kritisch op het netwerk

Maar Ynbusiness verwijst niet zomaar naar partijen door. “Het is belangrijk dat partijen of regelingen concreet iets bijdragen voor ondernemers. Wij werken daar graag aan mee waar we kunnen, maar zijn ook kritisch daar waar wij twijfelen aan de toegevoegde waarde voor ondernemers. Kritische signalen die we van ondernemers opvangen, zetten we door naar partijen zodat zij zich weer kunnen verbeteren.”

Eén van de partijen waar we goed mee samenwerken is de Oranjewoud Export Academy, waarbij we met regelmaat ondernemers naar hen doorverwijzen. Tegelijkertijd dragen we ook graag ons steentje bij met onze ‘Internationaal Ondernemen Index’ om de dienstverlening van de Export Academy zo goed mogelijk af te stemmen op de praktijk.

Door de wol geverfd

“Toen ik begin 2018 in contact kwam met de mensen van Ynbusiness was ik direct enthousiast” aldus Wessel. De opdracht is helder: hèt aanspreekpunt zijn voor Friese mkb’ers die internationaal actief zijn of de ambitie daartoe hebben. Wessel heeft export ervaring opgedaan via Hellema-Hallum en later bij FrieslandCampina. Dat maakt hem tot een stevige gesprekspartner voor de Friese mkb’er met vraagstukken op het gebied van internationalisering.

Wessel wilde de wereld in en die kans kwam toen hij bij Hellema-Hallum aan de slag kon als export manager Afrika & Midden-Oosten. “Een prachtig bedrijf met veel exportexpertise en kwalitatief erg goede producten. Binnen een half jaar zat ik voor het eerst van mijn leven in het vliegtuig met meteen zes bestemmingen in twee weken tijd. De start was aanpoten en best pittig, maar ik heb een hele mooie tijd gehad bij Hellema”.

In 2007 maakt Wessel de overstap naar FrieslandCampina in Wolvega. “Ik wilde na bijna zeven jaar toch ook graag in een andere keuken kijken en FrieslandCampina heeft me, met haar internationale merkposities, altijd erg aangesproken.” In de afgelopen 10 jaar heeft Wessel bij FrieslandCampina Export verschillende functies bekleed op het gebied van sales, business development en management en daarbij vooral gewerkt met klanten in het Midden-Oosten, Afrika, Centraal- & Oost-Europa en Mexico. “Waar je bij de mkb’er allround moet zijn, wordt bij de multinational vooral verwacht dat jij specialist bent op jouw specifieke vakgebied. Een heel andere insteek dus en met ook een heel andere interne en internationale organisatie.“

Juist deze diversiteit aan werkgevers, maakt Wessel geschikt als gesprekspartner voor de diversiteit aan Friese ondernemers. Wilt u ook eens sparren? Neem dan gerust contact met ons op.

Specialist in
Wessel de Vries
Wessel de VriesThemaspecialist Internationaal Ondernemen