Contact

WaterCampus Business Café – bescherming door middel van octrooien

dinsdag 24 mei Vanuit het netwerk Innovatie

Op 24 mei organiseert Water Alliance een WaterCampus Business Café met als onderwerp octrooien. Dit keer niet alleen in de Rode Zaal in het WaterCampus Business Centre Johannes de Doper in Leeuwarden, maar ook online te volgen!

Een octrooi is een recht om anderen te verbieden een uitvinding toe te passen en daarom is het octrooisysteem van belang voor iedereen. Dat kan handig zijn, maar ook ingewikkelde situaties opleveren. Tijdens dit WaterCampus Business Café

‘Bescherming d.m.v. Octrooien – Wat zijn de juiste afwegingen en wat zijn de valkuilen?’ vertellen Ingo Blume (Pentair X-Flow), Laurens Verberne ( Rolapac), Rudi Riemens (EP&C) en Gijs van Hoorn (RVO) over hun ervaringen en belichten ze verschillende invalshoeken.

Een octrooi geeft de houder twintig jaar lang het recht om iedereen te verbieden de geoctrooieerde uitvinding toe te passen. Maar dat is niet meteen hetzelfde als het hebben van een alleenrecht op die uitvinding. Anderen kunnen immers ook octrooien hebben op delen of aspecten van die uitvinding. U kunt octrooien niet negeren of weigeren mee te doen aan het systeem. Een octrooihouder kan inbrekers van het systeem voor de rechter slepen om zijn recht af te dwingen en schadevergoeding eisen voor eventuele schade die hij of zij geleden heeft door de partij die inbreuk maakte.

Maar welke zaken moet u nou eigenlijk in de gaten houden? En is het aanvragen van een octrooi altijd de slimste handelswijze? Het aanvragen kan namelijk bijzonder duur zijn, zeker als het gaat om octrooien in meerdere landen. Het systeem is daarom vooral nuttig voor grotere bedrijven. Kleinere uitvinders vragen vaak geen of alleen in eigen land een octrooi aan, en zelfs daar zijn weer uitzonderingen op.

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Onze sprekers belichten verschillende invalshoeken en geven u handvatten om te bepalen wat in uw geval wijsheid is. Moet ik wel een US Patent aanvragen of is Japan juist belangrijk voor mij? En waarom? Of is aanvragen wel de slimste keuze? Misschien is het achter slot en grendel bewaren van het productiekennis wel beter, net als Coca Cola doet. Allemaal vragen die een rol spelen bij de juiste strategie.

Programma

De sprekers zijn:

 • Ingo Blume – Pentair X-Flow
  Patenteren of niet? Wat hebben Coca Cola, WD-40 en LbL-Membranen gemeen?
 • Laurens Verberne – Rolapac
  Octrooien en een beginnend ondernemer: de uitdagingen
 • Rudi Riemens – EP&C
  Over een zuiver en helder geschreven octrooi kunnen geen conflicten ontstaan
 • Gijs van Hoorn – RVO
  Intellectueel eigendom: wat kun je er mee en waar moet je beginnen?

Tijd: 09.30 uur inloop, programma van 10:00 – 12:30 uur

Locatie: Business Centre Johannes de Doper

Agora 4

8932 CJ Leeuwarden

Meld u aan, zowel voor live als online deelnemen, via deze link.

Meer evenementen Evenementenoverzicht
Ontwikkeling
Masterclass Wendbaar vakmanschap, succesfactoren voor implementatie

Op donderdag 30 juni (15:00 - 17:00 uur) vindt er een masterclass plaats en is voor iedereen die op zoek is naar een aanpak om te anticiperen op de veranderingen in de markt en de concurrentie een stap voor wil blijven.

 

donderdag 30 juni Vanuit het netwerk
Bijeenkomst EFRO 2021 – 2027: Eerste subsidie

Op maandag 4 juli (15:30 - 17:30 uur) vindt er een bijeenkomst plaats over het EFRO-programma en de vernieuwde valorisatie-regeling.

 

maandag 04 juli Vanuit het netwerk