Contact

Masterclass: Production Technology Ro-Cobots

woensdag 08 december Vanuit het netwerk Innovatie

Industrie 4.0 zet in op slimmere productietechnologie. Het inzetten van robots en cobots binnen maakprocessen valt hier ook onder. Maar bij het aanschaffen van de juiste robot- of cobotoplossing, komt er meer kijken dan dan een keuze voor een robot maken uit een catalogus. Is de robot bijvoorbeeld bedoeld om zelfstandig te opereren of moet die samen werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving? Hoe maakt u de juiste keuze? En wat heeft u verder nodig voor een goede ro-/cobot integratie?

Deze vragen en meer onderwerpen komen aan bod tijdens de masterclass van Smart Industry Hub Noord op 8 december (09:00 – 17:00 uur):

 • Wanneer is een robot zinvol? De D3BFC criteria;
 • De robotcatalogus, waar moet je op letten?
 • De handen, ogen, neus en brein van de robot;
 • Human Machine Interface;
 • Veiligheid;
 • Robots en ethiek.

Tijdens deze Masterclass nemen we u mee in de achtergronden en huidige ontwikkelingen op het gebied van Production Technology en de impact van ro/cobotisering. U wordt geïnspireerd aan de hand van praktijkvoorbeelden en gaat zelf aan de slag met Cobots.

Programma

 • Introductie: Kennismaking en uitleg basics Robotics;
 • Praktijksessie: Ontwikkeling van handjes : 3D geprint en handjes met functies;
 • Praktijksessie: Ontwikkeling van de ogen: Vision mogelijkheden;
 • Oefenen: Zelf aan de gang met cobots in het Skillslab.

Aan dit programma werken mee: Eric Sloot (Philips), Andrej Girgenson (BD), Menno Kooistra (STT Products), Johannes Bruinsma (NHL Stenden) en Jolien Drenth (NHL Stenden). De Masterclass staat onder begeleiding van de SIH-Noord partner Innovatiecluster Drachten (ICD).

Goed om te weten

 • De Masterclass is gericht op Noordelijke productiebedrijven uit de maak- en procesindustrie.
 • Voor een goede voorbereiding van de sprekers wordt er vooraf een Assessment of een intakegesprek afgenomen om de inhoud van de Masterclass goed af te stemmen op de vragen van de deelnemers.
 • Er is voldoende ruimte voor interactie tussen de deelnemers, zodat de deelnemers ook kunnen leren van de ervaringen van collega’s.

Kosten

Deelname aan de Masterclass is kosteloos voor Noordelijke bedrijven uit de proces- en maakindustrie. Dit wordt mogelijk gemaakt door de inzet van tijd en kennis vanuit de partners van SIH-Noord en financiële ondersteuning van SNN/EFRO, de drie noordelijke Provincies en EZK.

Doelgroep

Noordelijke productiebedrijven uit de maak- en procesindustrie. Op basis van uw inschrijving wordt er contact met u opgenomen voor een kort intakegesprek.

Aanmelden voor de masterclass doet u hier.

Meer evenementen Evenementenoverzicht
Bijeenkomst EFRO 2021 – 2027: Eerste subsidie

Op maandag 4 juli (15:30 - 17:30 uur) vindt er een bijeenkomst plaats over het EFRO-programma en de vernieuwde valorisatie-regeling.

 

maandag 04 juli Vanuit het netwerk
Consultsessie Duitsland
Consultsessies: Vertegenwoordiging Duitsland

Op donderdag 14 juli organiseert World Trade Center Leeuwarden in samenwerking met partner TRANSFER.LC individuele consult gesprekken over Duitsland. Elk consult duurt 45 minuten en is kosteloos en ter oriëntatie.

 

donderdag 14 juli Vanuit het netwerk