Contact

Business Café: Bescherming door octrooien

dinsdag 24 mei Vanuit het netwerk

WaterCampus Business Café ‘Bescherming d.m.v. Octrooien – Wat zijn de juiste afwegingen en wat zijn de valkuilen?’

Locatie: WaterCampus Business Center Johannes de Doper en/of Online (Agora 4, 8934CJ, Leeuwarden en/of online)
Datum en tijd: 24 mei 2022 09:30 tot 13:00

Een octrooi is een recht om anderen te verbieden een uitvinding toe te passen en daarom is het octrooisysteem van belang voor iedereen. Dat kan handig zijn, maar ook ingewikkelde situaties opleveren. Tijdens dit WaterCampus Business Café, op 24 mei in de Rode Zaal van WaterCampus Business Centre Johannes de Doper, vertellen diverse sprekers over hun ervaringen en belichten ze verschillende invalshoeken.

Een octrooi geeft de houder twintig jaar lang het recht om iedereen te verbieden de geoctrooieerde uitvinding toe te passen. Maar dat is niet meteen hetzelfde als het hebben van een alleenrecht op die uitvinding. Anderen kunnen immers ook octrooien hebben op delen of aspecten van die uitvinding. Je kunt octrooien niet negeren of weigeren mee te doen aan het systeem. Een octrooihouder kan inbrekers van het systeem voor de rechter slepen om zijn recht af te dwingen en schadevergoeding eisen voor eventuele schade die hij of zij geleden heeft door de partij die inbreuk maakte.

Waar moet je op letten bij octrooien?
Maar welke zaken moet je nou eigenlijk in de gaten houden? En is het aanvragen van een octrooi altijd de slimste handelswijze? Het aanvragen kan namelijk bijzonder duur zijn, zeker als het gaat om octrooien in meerdere landen. Het systeem is daarom vooral nuttig voor grotere bedrijven. Kleinere uitvinders vragen vaak geen of alleen in eigen land een octrooi aan, en zelfs daar zijn weer uitzonderingen op.

Zie je ook door de bomen het bos niet meer? Onze sprekers belichten verschillende invalshoeken en geven je handvatten om te bepalen wat in jouw geval wijsheid is. Moet ik wel een US Patent aanvragen of is Japan juist belangrijk voor mij? En waarom? Of is aanvragen wel de slimste keuze? Misschien is het achter slot en grendel bewaren van het productiekennis wel beter, net als Coca Cola doet. Allemaal vragen die een rol spelen bij de juiste strategie.

Dus ben je een start-up, MKB’er, grote ondernemer, instituut of op een andere manier betrokken bij octrooien? Dan is deze sessie geknipt voor jou!

Sprekers
Ingo Blume – Pentair X-Flow: Patenteren of niet? Wat hebben Coca Cola, WD-40 en LbL-Membranen gemeen?
Laurens Verberne – Rolapac: Octrooien en een beginnend ondernemer: de uitdagingen
Rudi Riemens – EP&C: Over een zuiver en helder geschreven octrooi kunnen geen conflicten ontstaan
Gijs van Hoorn – RVO: Intellectueel eigendom: wat kun je er mee en waar moet je beginnen?

We starten informeel met een kop koffie en wat lekkers en sluiten af met een netwerklunch. Tijdens de lunch kun je napraten met de presentatoren en andere ondernemers. Woon je ver van Leeuwarden, heb je gewoon heel weinig tijd beschikbaar op die dag of kun je om een andere reden niet in Leeuwarden aanwezig zijn, dan is het ook mogelijk om digitaal aan te sluiten. Zo kun je toch actief deelnemen aan de discussie tijdens de presentatie en de bijbehorende Q&A.

Aanmelden
Aanmelden ( voor zowel live als digitaal) kan door het formulier hier in te vullen. Tot 24 mei!

Meer evenementen Evenementenoverzicht
Bijeenkomst EFRO 2021 – 2027: Eerste subsidie

Op maandag 4 juli (15:30 - 17:30 uur) vindt er een bijeenkomst plaats over het EFRO-programma en de vernieuwde valorisatie-regeling.

 

maandag 04 juli Vanuit het netwerk
Consultsessie Duitsland
Consultsessies: Vertegenwoordiging Duitsland

Op donderdag 14 juli organiseert World Trade Center Leeuwarden in samenwerking met partner TRANSFER.LC individuele consult gesprekken over Duitsland. Elk consult duurt 45 minuten en is kosteloos en ter oriëntatie.

 

donderdag 14 juli Vanuit het netwerk