Contact

Ynbusiness, NHL Stenden en Friese Poort slaan handen ineen met ‘The AVG-team’ en plannen ‘invallen’ bij MKB-ondernemers.

30 oktober 2018

 

‘I love it when a plan comes together!’

Veel MKB bedrijven zijn onvoldoende ingericht op de nieuwe privacywet. Dennis Carton van Ynbusiness: “Zo’n tweederde van de ondernemers met wie wij praten, heeft nog steeds het Zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: wat moet er precies gebeuren? Hoe krijgen we onze data goed beveiligd? Wij ondersteunen MKB’ers die willen groeien en willen innoveren. Wanneer zij zich bezighouden met zaken zoals het uitzoeken hoe ze kunnen voldoen aan de AVG zijn ze niet bezig met hun bedrijfsstrategie en innovatie. Specialist Arjen Schol had ons eigen bedrijf binnen twee dagen AVG-proof. Ik dacht: dit moet voor andere bedrijven ook mogelijk zijn.” Hij legde contact met de Friese Poort, NHL Stenden en Hillie Lunter van Yspeert Advocaten. Carton grijnst: “Ze waren meteen enthousiast. Dit gaat helemaal goed komen.”

AVG Quick Start voor het Friese MKB

Vijftig Friese mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor een AVG Quick Start. Zij krijgen een AVG-team 1 dag op bezoek: een team van 3 studenten uit verschillende disciplines, die de MKB-ondernemer met een stukje maatwerk gaat ontzorgen. Op het bedri

jf wordt in beeld gebracht welke persoonsgegevens er in het bedrijf rondgaan, hoe er mee om wordt gegaan en wat mag/moet worden bewaard. Met standaard datalekkenprotocols, privacystatements, verwerkersovereenkomsten en het (indien mogelijk) direct beveiligen van pc en telefoon, etc. helpt The AVG-team ondernemers direct om de eerste stap te zetten. Die toolkit wordt inhoudelijk vooraf geverifieerd door de juristen van NHL Stenden en de meeste zaken worden direct geïmplementeerd. Ze laten ten slotte een overzicht achter van wat er daarna nog moet gebeuren om alles op orde te hebben.

De studenten worden begeleid en getraind door docenten en Yspeert Advocaten uit Drachten, een ervaren Friese partij in privacywetgeving. Ze doen eerst een testrun bij 5 ondernemers en dan kunnen ze in week 48 en 49 los in het Friese MKB. De bedrijven die meedoen, leveren hun medewerking en een vrijwillige bijdrage. In januari wordt daarvan een bijeenkomst georganiseerd, exclusief voor ondernemers en studenten die bij hebben gedragen aan de AVG Quick Start.

Samen aan het werk
Dit is een uniek project waarin het HBO, MBO en het bedrijfsleven samen werken. De ondernemer zet een belangrijke stap in het voldoen aan de voorwaarden van de regelgeving rondom AVG. De studenten krijgen op hun beurt de kans om in de praktijk aan de slag te gaan met zowel samenwerking in een gecombineerd team als met het bedrijfsleven. The AVG-team bestaat uit 1 HBO student (Integrale Veiligheid of Internationaal recht), 1 MBO student juridisch administratief dienstverlener en 1 MBO student ICT. In totaal zullen ze 50 MKB’ers bezoeken.

Ondernemers die nog aan de slag moeten met de AVG, kunnen zich aanmelden via https://www.ynbusiness.nl/avg-quick-start/