Contact

Verlenging steun- en herstelpakket 3.0

28 mei 2021

Eind mei maakte het kabinet bekend dat het huidige steun- en herstelpakket verlengd wordt tot en met Q3 2021. Zij zeiden daarover: “De vooruitzichten voor het economisch herstel na corona zijn positief en het virus lijkt op zijn retour. Toch zijn er nog veel onzekerheden voor werkenden en bedrijven. Sommige ondernemers hebben fors moeten interen op hun reserves. Het kabinet is daarom van plan om het steunpakket voor banen en economie door te trekken in het derde kwartaal van 2021. Ook treft het kabinet extra maatregelen om bedrijven te helpen met hun gegroeide schuldenlast.” Lees hier het hele bericht.

De regelingen uit het steunpakket worden bijna allemaal verlengd met dezelfde voorwaarden. Wel zijn er enkele kleine aanpassingen gedaan om de regelingen passender te maken voor de ondernemers. Hieronder staan die wijzigingen per regeling:

  • TVL: De ondernemer krijgt wederom de keuze tussen twee periodes die kunnen dienen als referentieperiode voor de omzet. De opties zijn Q3 2019 en Q3 2020.
  • NOW: De referentiemaand voor de loonkosten wordt februari 2021. Daarnaast wordt de TVL niet meer meegenomen als omzet. Dit geldt met terugwerkende kracht vanaf oktober 2020. Voor veel ondernemers betekent dit dat er een nabetaling plaats zal vinden.
  • Tozo: De start van de aflossing van de lening is uitgesteld naar 1 januari 2022 en tot die tijd wordt er geen rente berekend. De looptijd is ook verlengd van 42 naar 60 maanden.
  • Belastingen: Er wordt vanuit gegaan dat ondernemers vanaf 1 juli 2021 hun belasting gewoon weer gaan betalen. De opgebouwde belastingschulden moeten nu in 5 jaar terugbetaald worden vanaf 1 oktober 2022. De invorderingsrente gaat stapsgewijs omhoog de komende jaren.
  • Kredietgarantieregelingen: De BMKB-C, GO-C, KKC en de overbruggingskredieten van Qredits worden verlengd tot en met december 2021.

 

Bekijk hier de infographic over de verlenging van het steunpakket.