Contact

Scherp daar waar het schuurt…

13 november 2019

… en in goed vertrouwen. Dat typeert REO Nanko Brattinga in zijn gesprekken. Nanko is sinds de start aan Ynbusiness verbonden als Raadgevend Ervaren Ondernemer (REO). Arjen Schol (specialist Financiering bij Ynbusiness) vertelde hem in 2017 over de opzet van Ynbusiness en de REO’s. “Als je wilt praten over ondernemerschap, stuur dan mensen op pad met een flinke dosis ondernemerservaring”, zo was Nanko’s repliek. En voor hij er erg in had, was hij REO van het eerste uur. Niet meer dan logisch, als je zijn ervaring voor ogen hebt.

Zelf zwemmen in de ‘Blue Ocean’
Even langs zijn LinkedIn-profiel scrollen en het is overduidelijk dat je hier te maken hebt met een ervaren ondernemer. Hij is op dit moment (mede)eigenaar van Buro B&G, Founderz participaties, Movit Sport, Incrowdz en Ticketguard. Diverse ondernemingen die een aantal dingen gemeenschappelijk hebben: ze willen de markt veroveren met iets dat nog niet bestaat, maar in potentie in een behoefte kan voorzien. Een beweging die men in de theorie de Blue Ocean Strategy noemt. Innovators en marketeers dromen daar van, maar slechts enkelen is het gegeven om er een succes van te maken.

Het verhaal van Nanko begon in 1994, toen hij als een van de eersten in Nederland een bedrijf opzette dat crossmediale communicatie ontwikkelde: de verbinding tussen tv- en internetproducties, waarbij het internet als centraal kanaal werd gesteld. Terwijl multichanneling tegenwoordig in elk schoolboek over marketing voorkomt, was het voor de tv-producenten zoals RTL destijds een geheel nieuwe wereld.

Van kijkers klanten maken
“Een wereld waarin wij zelf continue aan het peilen waren waar de waarde voor onze klant in zat. Dat ging voorbij aan het bouwen van louter alleen de website. Dat ging uiteindelijk om het proces hoe je van kijkers klanten kunt maken. We waren gedreven vanuit het vraagstuk hoe je klanten kunt creëren.” Met dat soort vraagstukken krijgt Nanko ook regelmatig te maken in zijn rol als REO. “Een ondernemer had veel geïnvesteerd in zijn eigen idee en had 1000 stuks klaar om te verkopen. Hij had alleen geen idee aan wie. En een ander bedrijf dat handelde in beveiligingscamera’s had alles perfect voor elkaar, tot aan een professionele ontvangst aan toe. Het enige dat ontbrak was een voldoende grote klantenkring.”

De perfecte ondernemer bestaat niet
“Of ik de perfecte ondernemer ben? Zeer zeker niet. Die intrinsieke motivatie om iets nieuws te willen realiseren is goed, maar het ondernemerschap komt er bij. Hoe ga je bijvoorbeeld om met contracten, conflicten en facturen? Ik ben destijds over de grenzen van mezelf heen gegaan en had een korte break nodig om scherp op de bril te krijgen waar ik energie van kreeg én waar ik goed in was. De rest moet je leren delegeren.”

Dat heeft Nanko inmiddels onder de knie. “Ik zoek vooraf compagnons en andere mensen om mij heen, die iets toevoegen aan mijn corebusiness. Dat is ook wat vaak centraal staat in mijn gesprekken als REO: ‘Waarom doe je wat je doet?’ en ‘Zit daar jouw kracht?‘. We nemen de week samen door en kijken wat zo’n ondernemer allemaal doet. Niet alles is even effectief. Soms breng ik ze in contact met een professional aan wie ze iets kunnen delegeren. Of geef ik ze een figuurlijke schop onder hun kont en dwing ze tot het aanbrengen van focus in hun werkzaamheden. Totdat het schuurt.”

Yn ons netwerk
Zijn ervaring zet hij graag in als REO voor Ynbusiness, om ondernemers uit het mkb een stap verder te helpen. REO’s, ofwel Raadgevende Ervaren Ondernemers, zijn een geselecteerde groep ondernemers die door de specialisten van Ynbusiness worden ingeschakeld als ondernemers uit Friesland eens willen sparren over hun eigen ondernemerschap. Met gesloten beurs uiteraard. Omdat het soms prettig is om te sparren met een gelijk gestemde. Iemand uit de praktijk die meer of andere ervaring meebrengt en een fris netwerk. Lees meer over de REO’s op https://www.ynbusiness.nl/yn-ons-netwerk/.