Contact

Regeling International Business Fryslân succesvol

09 oktober 2020 Internationaal ondernemen

Bijna twee miljoen Euro investeerde de provincie Fryslân sinds 2016 in de internationalisering van het Friese MKB met de regeling IBF (International Business Fryslân). Deze regeling was opgesplitst in een regeling voor deelname aan beurzen en handelsmissies (waarvan de pot al eerder leeg was) en nu is ook de bodem van de pot ten behoeve van investeringen in marktverkenning, marktontwikkeling en de regeling exportmedewerker bereikt.

Veel Friese Mkb’ers hebben de afgelopen jaren dankbaar gebruik gemaakt van dit provinciale steuntje in de rug. Veelal op aangeven van Ynbusiness, want in gesprekken die onze specialisten voerden met ondernemers bleek de regeling vaak niet bekend. De webshop die werd opgezet voor de Duitse markt, het exportplan dat werd ontwikkeld voor het VK, de jurist die het contract met de buitenlandse klant opstelde en de taalcursus die toch echt nodig was om succesvol te kunnen zijn in Duitsland. Allemaal noodzakelijke investeringen om de export op te starten, uit te breiden of te professionaliseren en waarbij financiële ondersteuning van de provincie Fryslân erg welkom was. En omdat Ynbusiness ook vaak Friese dienstverleners koppelt aan de ondernemer sneed het mes aan twee kanten.

En wat te denken van de regeling exportmedewerker die op aangeven van Ynbusiness aan de subsidieregeling werd toegevoegd. Voor veel ondernemers nam deze regeling de drempel weg om die eerste export sales manager aan te nemen en om zo veel sneller hun export business uit te breiden.

Die pot is nu helaas leeg en op de site van de provincie is inmiddels te lezen dat het niet meer mogelijk is om een aanvraag in te dienen.

Benieuwd van welke landelijke regelingen u mogelijk nog gebruik kunt maken ter ondersteuning van uw export activiteiten? Wessel de Vries, themaspecialist Internationaal Ondernemen bij Ynbusiness gaat hierover graag kosteloos met u in gesprek.