Contact

Nieuw handelsakkoord tussen Europa en Japan geeft nieuwe impuls voor export van Nederlandse bedrijven

18 juli 2018

Japan en de EU hebben de handtekeningen gezet onder het grootste vrijhandelsakkoord en strategisch partnerschap ter wereld. De ondertekening had een paar weken vertraging opgelopen door de recente overstromingen in Japan. De ceremonie was in Tokio.

Zes jaar is er onderhandeld over een vrije economische zone met 600 miljoen inwoners, goed voor 30 procent van de wereldeconomie. De handelsafspraken worden in 2019 van kracht en zullen de export van Europa naar Japan een flinke impuls geven. Er wordt rekening gehouden met een stijging van ongeveer dertig procent. De export van agrarische producten kan zelfs verdrievoudigen.

De JEFTA, de Japan EU Free Trade Agreement, wordt wel het auto en kaas-akkoord genoemd. Het akkoord verlaagt veel importtarieven drastisch of schaft ze zelfs af. Zo verdwijnt de Europese heffing van 10 procent op Japanse auto’s. Japan verlaagt de importheffingen op kaas, wijn, zuivel en vlees. Op vlees wordt nu nog een heffing gelegd van 40 procent, op chocolade tot 30 procent, op wijn 15 procent en kaas tot 40 procent.

De importtarieven worden voor 99 procent van de Japanse goederen afgeschaft en voorlopig voor 94 procent voor de Europese goederen, maar dat wordt in een paar jaar ook 99 procent. (Bron: NOS.nl)

Wilt u meer weten over internationaliseren en exporteren? U kunt hiervoor contact opnemen met onze Ynbusiness specialist Wessel de Vries.