Contact

Kaaspakket wordt Kaesegeschenk

27 oktober 2021 Internationaal ondernemen

Ruim drie jaar geleden spraken we Wietske Borger van Kaaspakket.com voor het eerst over haar exportambitie en sinds dat eerste gesprek is er veel veranderd. De keuze viel op Duitsland, maar zelfs met een doordacht plan leek het nog niet zo eenvoudig om dit tussen de dagelijkse bedrijven door uit te voeren. Wietske deelt haar ervaringen en best practices.

Durf te investeren

Wietske Borger: “Ik besefte na ongeveer een jaar dat ik het niet alleen ging redden. De plannen om Duitsland te veroveren bleven te lang liggen. Ondanks uitdagingen in de privésfeer en een groeiende business in Nederland, besloot ik om er toch vol voor te gaan.” Wietske besluit op dat moment om haar organisatie te versterken met twee medewerkers, waaronder een export medewerker. Ze heeft hiervoor op aanraden van Wessel de Vries (Themaspecialist Internationaal ondernemen bij Ynbusiness) de regeling Export Medewerker van de Provincie aangevraagd, welke werd toegekend. “Deze bijdrage was heel erg welkom. Je neemt toch wel een risico om iemand aan te nemen nog voor je daadwerkelijk business in het buitenland genereert, maar ik realiseerde me dat ik echt iemand nodig had die de Duitse taal goed beheerst”.

Hoe kom je betrouwbaar over

Ook moet je goed om een aantal praktische zaken denken als je een webshop in Duitsland opzet. “Je beseft je vooraf niet hoeveel je moet regelen voor je kunt starten met je webshop en überhaupt iets mág verkopen in Duitsland.” Een van die zaken is een keurmerk waardoor men in Duitsland jouw website en aanbod als betrouwbaar herkent. Ze besloot in zee te gaan met ‘Trusted shops’ omdat die een betere dekking in Duitsland bleken te hebben dan de organisatie waar ze mee werkt in Nederland. Trusted shops zorgt voor een keur­merk, kopersbescherming en een gesloten reviews­systeem. Wietske: “Ik had verschillende Duitse webshops bekeken en zag dat ‘Trusted Shops’ het vaakst als beoordelingsorganisatie werd genoemd op de sites. Dus heb ik hen benaderd en zij hebben me vervolgens goed geholpen met een stappenplan wat er op de website moest komen te staan”. Ik betaal ze € 70 per maand en daarvoor staan zij garant dat de klant ook krijgt wat de klant bestelt. En ze houden de reviews bij”.

Wortelen in Duitsland

Het bleek noodzakelijk dat Wietske haar inschreef bij de Duitse KvK (Handelskammer). Hiervoor had ze een adres en telefoonnummer in Duitsland nodig, een bankrekening  en een bezoek aan de notaris om haar bedrijf te registreren. Ook bleek een belastingadviseur (Steuerberater), nodig te hebben om haar boekhouding te regelen, vooral met het oog op de BTW aangifte die in Duitsland gedaan moest worden. “Die kost me nu al € 300 per maand ook al verkoop ik nog niks” verzucht Wietske. “Er komt veel bij kijken voordat je klaar bent om in Duitsland te verkopen. Het zijn de details die je ontzettend veel werk kunnen bezorgen. Dubbel 0 invullen in plaats van een + bij het telefoonnummer bijvoorbeeld. Wordt de aanvraag na weken afgewezen en kan je weer een nieuw formulier invullen en weer wachten. Ik had volledig vast kunnen lopen in die voorbereidingen. Daarom ben ik erg blij dat ik de ‘Adviesgroep Duitsland’ hiervoor heb ingehuurd. Het heeft me wel een aardig bedrag gekost, maar het was de investering zeker waard.”.

Zichtbaar worden in een nieuwe markt.

Maar het is gelukt en sinds augustus is de Duitse webshop www.kaesegeschenk.de in de lucht en kan de verkoop starten. “We zijn nu bezig met een Google campagne en gaan gebruik maken van Google Shopping. Ook weer een stevige investering, maar noodzakelijk als je vanaf nul begint in een nieuwe markt. Ik hoop binnenkort eindelijk naar de PSI beurs in Düsseldorf te kunnen om potentiële klanten te ontmoeten. En ik overweeg om op de kerstmarkt in Bremen te gaan staan om mijn naamsbekendheid onder het Duitse publiek te vergroten.”  Tot slot de tip van Wietske voor ondernemers die besluiten een webshop voor de Duitse markt te starten. “Zoek een betrouwbare lokale partij die je kan helpen met alle praktische zaken. Een kruiwagen. Anders verlies je teveel tijd en aandacht.”

Wessel de Vries houdt contact met Wietske. Want zodra de business in Duitsland loopt staat de UK als volgende exportmarkt op haar verlanglijstje.

Ook een goed start maken in export? Neem dan contact op met Ynbusiness voor een vrijblijvend gesprek.