Contact

Er kan meer dan alleen steunmaatregelen aanvragen

21 januari 2021 Wat doet Ynbusiness?

 

Steunmaatregelen bieden hulp, maar niet voor elke ondernemer voldoende soelaas om de crisis het hoofd te bieden. Om u te inspireren over wat er nog meer mogelijk is, vertellen we u in dit artikel op welke manier Marjan Soepboer en Henk Split een camping, een bedrijf uit de party- en entertainmentindustrie, een rijschoolhouder en een winkelierster hebben geholpen met meer dan alleen een regeling.

Als je geen enkele steunmaatregel kan aanvragen…

Henk Split, Sectorspecialist Food en Retail bij Ynbusiness: “Ik kwam in contact met een winkeleigenaresse. Zij bleek begin 2020 ingeschreven te zijn bij de KVK, waardoor ze niet in aanmerking kwam voor de TOZO, de NOW was niet van toepassing en TVL was niet mogelijk. Daarom hebben we samen gekeken naar wat er wél mogelijk was, zoals overleg met de verhuurder van de winkellocatie en crediteuren, uitstel van belastingen, bijstand aanvragen (BBZ), kortdurend en beperkt krediet ter overbrugging sluitingsperiode, andere inkomstenbronnen realiseren en verkoop online.” De onderneemster had nog geen webshop, dus heeft Henk in zijn netwerk rond gevraagd of er iemand was die snel en tegen een betaalbare prijs een online platform voor haar kon ontwikkelen. Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt.

Onverwachte financieringsmogelijkheid

Marjan Soepboer, Sectorspecialist Recreatie & Toerisme: “Tijdens een gesprek met ondernemers en hun boekhouder in de party- en entertainmentservice bleek dat ze niet op de hoogte waren van alle financieringsmogelijkheden. De TOZO-regeling biedt namelijk ook de mogelijkheid om een bedrijfskrediet aan te vragen tegen gunstige voorwaarden. Dit hadden ze net op dat moment nodig, aangezien de cash-flow was ingedampt, maar er wel weer zicht was op inkomsten.

Anders kijken naar vaste lasten

Henk Split: “Een autorijschool nam contact op met Ynbusiness met de vraag of hij in aanmerking kwam voor financiële steun om de zakelijke vaste kosten te kunnen betalen, nu hij door de lockdown gedwongen moest stoppen met zijn werk. Ik heb vervolgens contact met hem opgenomen om de financiële situatie te bespreken. En er bleek zeker nog het een en ander mogelijk.”

De ondernemer heeft een partner die parttime werkt. Hierdoor had hij recht op een gedeeltelijke TOZO-uitkering. Het  verminderde aantal rijlessen en het schrappen van de theorielessen zorgde al in de periode oktober-december voor een daling van meer dan 30% van het inkomen. Daar kwam de volledige lockdown vanaf 14 december bovenop. Het was dus ook mogelijk om voor deze periode TVL aan te vragen.

Henk Split: “Maar we hebben niet alleen gekeken naar de inkomstenkant. Bij de kostenkant valt natuurlijk meteen het leasebedrag van de lesauto op. Dit bedrag is opgebouwd uit verschillende componenten, waaronder verzekering, wegenbelasting en gereden kilometers middels een kilometerbundel. De verzekeringspremie binnen het leasebedrag is hoger vanwege een hoger risico door het rijden met cursisten. Het aantal kilometers is tijdelijk veel lager door de stagnatie van de lessen en misschien wel nul als de auto niet in privé wordt gebruikt. In overleg met de leasemaatschappij kan dus tijdelijk het leasebedrag fors omlaag.”

€2.500 ‘verdiend’ voor de ondernemer

Marjan Soepboer, Sectorspecialist Recreatie & Toerisme: “Een ondernemer uit de vrijetijdssector benaderde ons om advies in te winnen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een nieuw te ontwikkelen camping/B&B. Daarbij had hij ook een externe partij ingeschakeld om de aanvraag inhoudelijk namens hem af te handelen. Op de vraag van Marjan of de ondernemer wel een MKB-voucher had aangevraagd voor de adviesdienst die de externe partij leverde, antwoordde hij negatief. Dus met één vraag in twee behoeftes kunnen voorzien: met de MKB Voucher kon de ondernemer tot €2500,- (maximale subsidie voor MKB-voucher) terugvragen.”

Sparren met Ynbusiness

Bent u ondernemer in Friesland en wilt u wel eens een gesprek om inzicht te krijgen in wat wél mogelijk is voor uw bedrijf? Neem dan contact op met een van de specialisten van Ynbusiness. Een goed gesprek kost u tijd, geen geld.