Contact

Eerste Hulp-lijn Bij Ondernemerschap tijdens Covid-19

26 mei 2020

Bent u ondernemer en heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of zijn er knelpunten? Laat dit aan ons weten. Wij kunnen u hierbij direct helpen of het voorleggen aan het Noordelijk Operationeel Overleg.

Ynbusiness heeft begin maart dit overleg geïnitieerd met noordelijke partijen die direct in verbinding staan met ondernemers en ondernemersverenigingen en hen vanuit de eerste lijn ondersteuning bieden. De groep bestaat naast de specialisten van Ynbusiness uit vertegenwoordigers van Ikbendrentsondernemer, Economic Board Groningen, accountmanagers Economische Zaken van Friese en Groningse gemeentes, provincie Groningen, UWV, NOM/Flinc, VNO NCW MKB Noord en stichting Versnellingsagenda (vh. Kei NOF). En de groep is nog groeiende.

Ynbusiness verbindt ondernemend Noord Nederland

De groep komt 2 tot 3 keer per week digitaal samen om signalen uit de ondernemerspraktijk te delen en vervolgens oplossingen, aanpak en ideeën uit te wisselen. Ook kijken we waar we samen kunnen werken. Hiermee kunnen we noordelijk snel en efficiënt anticiperen op wat er in het ondernemersveld in deze disruptieve periode gebeurd. Ook kunnen zij gebundelde signalen in de juiste kanalen richting Den Haag brengen. Samen vormen ze een Eerste Hulp-lijn Bij Ondernemerschap tijdens de Covid-19 crisis.

Veel gestelde vragen door ondernemers

De signalen en reacties van ondernemers op de landelijke en regionale maatregelen worden gebundeld en via korte lijnen doorgespeeld naar Den Haag. Dit gaat bijvoorbeeld om het signaleren van uitzonderingen die wel vanuit het gedachtengoed binnen de TOGS regeling zouden moeten vallen, maar niet uitkomen met de vastgestelde SBI codes. Dit leidt direct tot oplossingen. Ook worden onderling beleidsvormende beelden opgehaald, zoals hoe om te gaan met verzoeken van supermarkten over de openingstijden op zondag tijdens Pasen en Pinksteren. Maar het meest worden de praktische vragen waar ondernemers mee komen, uitgewisseld.

Voorbij de crisis

In het overleg delen we de ‘barometer’ van de coronacrisis: wat houdt ondernemers bezig? De situatie gaat langer aanhouden dan verwacht. Ondernemers maken zich nu vooral zorgen over de voortgang van hun bedrijf en zijn bezig met vraagstukken over hoe het nu verder moet in de 1,5 meter-economie. Ynbusiness heeft handvaten en best practises digitaal gebundeld.
Wilt u als ondernemer graag weten welke regelingen er van toepassing (kunnen) zijn op uw bedrijf? Of hoe u uw businessmodel kunt aanpassen aan deze tijden? Op deze pagina vindt u een overzicht van alle landelijke en provinciale regelingen. Om ondernemers ook praktisch te helpen, verzamelen we doorlopend tips met zaken die men zelf op kan pakken. En om te inspireren en vooral om te laten zien dat je door moet pakken in deze bijzondere periode, kunt u op de site aansprekende voorbeelden vinden van koersverleggende Friese ondernemers.

Ynbusiness: sparringspartner en luisterend oor voor Friese ondernemers

Dennis Carton (programmamanager Ynbusiness):” Sinds de start van Ynbusiness, halverwege 2017, hebben wij zo’n 3500 ondernemers gesproken. In deze disruptieve periode zoeken wij de ondernemers actief op om onze hulp aan te bieden. In slechts een paar weken tijd hebben wij meer dan 700 ondernemers telefonisch gesproken om hun verder te helpen met hun vragen, knelpunten en ideeën.”

Daarvoor heeft Ynbusiness 9 specialisten en 3 Raadgevend Ervaren Ondernemers in het veld rondlopen. Zij hebben kennis van zaken, een breed netwerk in Fryslân en steunen ondernemers bij de ontwikkeling en groei van hun bedrijf. Naast de inzet van kennis en het netwerk wordt vooral nu het luisterend oor erg gewaardeerd.