Contact

De regeling Starters International Business (SIB); ruggensteun bij Internationaal zaken doen

12 november 2020 Internationaal ondernemen

De beschikbare subsidie voor de SIB Coachingsvoucher, Kennisvoucher en de Voucher Marktentree is dit jaar volledig benut en kan pas vanaf januari weer aangevraagd worden. Andere vouchers zijn op dit moment nog wel beschikbaar. In dit artikel een kort overzicht van enkele  ondersteuningsmogelijkheden voor ondernemers met internationale aspiraties.

Wat kan er nog aangevraagd worden in 2020?

KICKSTARTVOUCHER

Voor ondernemers die al actief zijn in het buitenland en hun buitenlandse activiteiten geraakt zijn door de coronacrisis, is er de Kickstartvoucher. U kunt een extern deskundige inhuren en samen naar oplossingen kijken. Bijvoorbeeld door een marketingplan op te stellen om daarmee uw marktpositie te herstellen, onderzoek te doen naar nieuwe (digitale) verdienmodellen of het verbeteren van uw internationale leveranciersketen. Met deze Kickstartvoucher krijgt u 80% korting op de inhuur, tot een maximum van € 2.500 ex. btw.

BREXITVOUCHER

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland)? Dan heeft Brexit waarschijnlijk gevolgen voor uw bedrijf. Dit kan gaan over concrete zaken zoals logistieke uitdagingen en het (nu nog) vrij verkeer van werknemers, goederen en diensten. Maar het kan ook zijn dat u zich zelfs genoodzaakt ziet tot het verkennen van andere markten. Met de Brexitvoucher krijgt u een tot €2.500 gemaximeerde vergoeding van 50% van de kosten (ex btw) voor deskundig advies.

RvO Starters International Business (SIB) vouchers vanaf 1 januari 2021 weer aan te vragen

SIB-REGELING

De SIB-regeling helpt mkb-bedrijven die de stap willen maken naar buitenlandse markten en bestaat uit financiële ondersteuning bij de verschillende stappen richting export. Met de SIB Coachingsvoucher ontwikkelt u samen met een door de RvO goedgekeurde coach een actieplan voor uw internationaliseringsstrategie. Met de SIB Kennisvoucher kunt u vervolgens een marktonderzoek uit laten voeren of juridisch advies inwinnen als u bijvoorbeeld een agent aan wilt stellen. De voucher Marktentree is gericht op het leggen van lokale contacten of op het opzetten van een lokale vestiging. Tenslotte bieden de Missievoucher en de Voucher voor Individuele Beursdeelname een tegemoetkoming in de kosten voor deelname aan een handelsmissie of buitenlandse beurs.

Kosteloos sparren met Ynbusiness

Bent u ondernemer in Friesland en wilt u interessante regelingen niet mislopen?  Wessel de Vries, themaspecialist Internationaal Ondernemen bij Ynbusiness, gaat graag met u in gesprek over uw export ambities en welke regelingen en partijen uit ons netwerk u hierbij zouden kunnen ondersteunen.