Voor veel ondernemers zijn het zware tijden. De coronacrisis was nog niet voorbij of de energiecrisis begon, en nu is het ook nog crisis op de arbeidsmarkt. Hoe voorkom je dat je misschien wel failliet gaat? Zeven tips van experts.
De eerste en misschien wel belangrijkste is: wees niet te bang om hulp te vragen. “Vaak kloppen mensen pas aan als het al te laat is”, zegt Henk Split van Ynbusiness. Als specialist Food & Retail kwam hij de afgelopen tijd bij verschillende kleine zelfstandigen over de vloer die rechtstreeks op een faillissement afkoersen. Met een tijdige koerswijziging had dat mogelijk nog voorkomen kunnen worden, aldus Split.
“Veel ondernemers zijn hun eigen oorlog aan het vechten”, weet ook Luca Arbouw, raadgevend ervaren ondernemer (REO) voor Ynbusiness. “Ze hebben een toko, maar zijn ze ook toekomstbestendig? Daar denken ze niet over na. Als de markt niet meer booming is, gaat het mis.”
Weet waar je naartoe wilt, luidt daarom de volgende tip. En zorg dat je je cijfers goed op de rit hebt. De administratie is bij nogal wat ondernemers de sluitpost, merkt Split. “Maar als je een half jaar achter loopt, kunnen de schulden zich snel opstapelen.”
Kwaliteit en kennis binnenhalen
Een goede accountant is dan ook een must, meent Arbouw. “Die kan jou gedurende het jaar vertellen of je goed bezig bent en of het wel zo verstandig is om te investeren, of dat je beter kunt gaan potten. Of dat je nieuwe financiering nodig hebt.”
De specialisten en REO’s van Ynbusiness helpen ondernemers om meer zicht te krijgen op hun situatie en om te anticiperen op de toekomst. “Durf te kiezen”, adviseert Split. Soms betekent dat een ander businessmodel, met bijvoorbeeld een breder assortiment om als winkel voldoende omzet te kunnen halen.
Soms ook is het nodig om te investeren in bijvoorbeeld deskundig personeel. Arbouw: “Denk niet dat je alles zelf wel kunt. Als je wilt doorgroeien, moet je kwaliteit en kennis binnenhalen.”
Schade beperken
En mocht een faillissement onafwendbaar lijken, probeer dan in elk geval de schade te beperken, adviseert hij. Want het is niet vanzelfsprekend dat je daarna weer met een schone lei kunt beginnen.
Dat bevestigt advocaat en curator Hillie Lunter van Yspeert Advocaten. “Wacht niet tot de enveloppen tot in de hemel reiken, maar wees er op tijd bij”, waarschuwt ook zij. “Blijf communiceren met je crediteuren en probeer of je een betalingsregeling kunt treffen. Soms lukt dat onderhands, maar je kunt ze ook dwingen op grond van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).”
Dat laatste is een alternatief voor ondernemingen die in principe levensvatbaar zijn, maar waarvoor een faillissement onafwendbaar lijkt. “Je betaalt een bepaald percentage van de schulden en de rest wordt kwijtgescholden”, alus Lunter.
Een doorstart is dan vaak mogelijk. Daarvoor is het wel belangrijk, benadrukt de advocaat, dat de administratie op orde is en dat er nog enige cash flow is. “Het moet half twaalf zijn, geen vijf voor twaalf. Want dan is het te laat.”
Ynbusiness
Ynbusiness is een gezamenlijk initiatief van het bedrijfsleven, de provincie Fryslân, de F4-gemeenten en het Friese hoger en middelbaar beroepsonderwijs, verbonden in het Innovatiepact Fryslân (IPF). Het primaire doel is ondernemers krachtig te ondersteunen bij de groei van hun bedrijf.
Het team van Ynbusiness bestaat uit specialisten in een aantal sectoren die voor Friesland belangrijk zijn (industrie, health, food & retail, recreatie & toerisme en agri) en specialisten die alles weten over innovatie, internationaal ondernemen, financieren en ondernemerschap. Zij werken intensief samen en vullen elkaar waar nodig aan.