Contact

4 acties om je productie op gang te houden

15 april 2022 Bedrijfsvoering

Het huidige conflict veroorzaakt volgens Rabobank en ABN Amro dit hele jaar schaarste en prijsverhogingen op olie, gas, elektriciteit en hout, diverse industriële grondstoffen zoals nikkel en palladium en enkele agrarische producten (tarwe, gerst en zonnebloemolie). Veel industriële bedrijven zijn hiervan afhankelijk. Wat kun je doen om je productie op gang te houden?

Vier acties die jij kunt ondernemen:

  1. Achterhaal de primaire bronnen.

Ook als je importeert vanuit een Europees land, kan de bron zich in een ander land bevinden. Vraag ernaar bij je leverancier. De doorvoer van goederen vanuit China naar de EU via land (China-EU-spoorlijn, ook wel Chinese Zijderoute genoemd), maar ook via internationale wateren wordt bemoeilijkt. De Oekraïense zeehavens van Odessa en Marioepol zijn gesloten en beschadigd als gevolg van de gevechten. De internationale zeevaart voor de kust van Oekraïne is bovendien volledig gestremd. Het luchtverkeer boven Oekraïne en Moldavië is volledig gestaakt. Meer over de actuele stand van zaken vind je hier.

  1. Werk samen in de regio.

Verken samenwerking met bedrijven uit de regio in productie, inkoop en distributie. In het begin van de coronatijd zagen we al snel dat bedrijven in de regio gingen schakelen om desinfectiemiddelen te produceren: Friese ijsmakers en interieurdesigners gingen daarmee aan de slag. Is je netwerk te klein voor jouw vraag? Neem dan contact op met Ynbusiness. Wij kunnen je in contact brengen met een groot aantal Friese en noordelijke ondernemers.

  1. Overweeg Reshoring

Dat gaat onder andere over het terughalen van bedrijfsactiviteiten uit het buitenland naar jouw productielocatie. Neem contact op met The Reshoring Connection voor meer informatie.

  1. Kijk met een circulaire bril naar je business model.

Heroverweeg het materialengebruik, denk na over het opzetten van een service-afdeling voor reparaties en inname van oude apparaten om grip op herbruikbare onderdelen te krijgen. Een hulpmiddel bij het vernieuwen van je business model is het volgen van een CIRCO Track. Klik hier voor de complete agenda of neem contact op met Circulair Friesland.